POMAGANIE PRZEZ UKŁADANIE. Wyjątkowe puzzle dla Hospicjum

Na specjalne zamówienie Zarządu Morskiego Portu Gdynia firma Trefl SA wyprodukowała limitowaną serię puzzli przedstawiających grafikę upamiętniającą 100-lecie Portu. Część dochodów ze sprzedaży układanki, 5 zł z każdego opakowania, zostanie przekazana na rzecz Domu Hospicyjnego dla Dzieci „Bursztynowa Przystań” w Gdyni. Fundacja Trefl jest partnerem tego przedsięwzięcia.

Uroczysta premiera wyjątkowej produkcji odbyła się 21 listopada 2023 roku. W uroczystości „wodowania” puzzli, zorganizowanej w Muzeum Miasta Gdyni, wzięli udział m.in. Jacek Sadaj – Prezes Zarządu Portu Gdynia, Jacek Behnke – Prezes Zarządu Trefl SA, ks. Grzegorz Miloch – Dyrektor Hospicjum oraz Hanna Wenda-Uszyńska. Wnuczka inż. Tadeusza Wendy, budowniczego gdyńskiego portu, pełniła symboliczną funkcję „matki chrzestnej” puzzli.

Autorem grafiki zdobiącej puzzle, z charytatywnym przesłaniem, jest młody gdyński artysta Jan Rutka. Ilustracja ta nie była wcześniej szerzej dostępna – je jedyna kopia została zlicytowana na rzecz gdyńskiego Hospicjum podczas Gali Portu Gdynia we wrześniu 2022 roku w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni.